NAM aansprakelijk gesteld voor waardevermindering

Harry

Een Gronings advocatenkantoor is van plan de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) namens gedupeerden in het noorden aansprakelijk te stellen voor waardevermindering van hun onroerende goed door aardbevingen. Ook de staat wordt mogelijk aansprakelijk gesteld, meldt De Haan Advocaten en Notarissen.

Het kantoor is van plan een stichting op te richten die procedures zal aanspannen, zegt advocaat Pieter Huitema dinsdag. Het plan voor de stichting is ontstaan toen verschillende gedupeerden met vragen aanklopten over de waardevermindering van hun woning door de gaswinning van de NAM.

De NAM vergoedt weliswaar ontstane schade, maar bij de waardevermindering van het onroerende goed in het getroffen gebied is dat een andere zaak. Daarvoor is volgens het advocatenkantoor voor zover bekend nog geen enkel verzoek om vergoeding ingediend.

Het advocatenkantoor stelt dat het bekend is dat het getroffen gebied door de aardbevingen minder aantrekkelijk is geworden voor buitenstaanders om zich te vestigen of om woningen te kopen. "Dat heeft direct gevolgen voor de waarde van het onroerend goed. Dat is dus schade. Ook zijn onroerende zaken minder waard geworden door de schade die is ontstaan."

Om hoeveel geld het precies gaat, is nog onduidelijk, aldus Huitema. "Als je uitgaat van zo'n dertigduizend gedupeerden, met een gemiddelde waardevermindering van twintigduizend euro, dan gaat het om flinke bedragen."

Zodra honderd gedupeerden zich hebben aangemeld voor de Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG), wordt deze opgericht. Deelnemers moeten honderd euro per persoon betalen. Het advocatenkantoor verwacht de komende dagen de eerste aanmeldingen binnen te krijgen.

De bedoeling is dat de NAM vervolgens in een procedure aansprakelijk wordt gesteld voor de waardevermindering. Als dat is gebeurd, moet per gedupeerde een schadevergoeding worden gevraagd.

Ook als zich minder dan honderd mensen aanmelden, gaat het advocatenkantoor overigens met deze zaken aan de slag. "Alleen richten we dan geen stichting op."