Rutte teleurgesteld over oplopende werkloosheid

Redactie

De oplopende werkloosheid is 'buitengewoon teleurstellend'. Het toont aan hoe belangrijk het is om een goed sociaal akkoord te sluiten met werkgevers en werknemers, zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte donderdag bekend dat de werkloosheid in februari opnieuw fors is opgelopen, tot 7,7 procent. In januari steeg de werkloosheid ook al fors, met 0,3 procentpunt tot 7,5 procent. Het aantal werklozen bedraagt nu 613 duizend.

"De cijfers spreken voor zich", zei Rutte. "Dat raakt heel veel mensen. Het is daarom van belang om een 'goed sociaal akkoord' te sluiten, aldus de premier.

Momenteel onderhandelen de werkgevers- en werknemersorganisaties daarover. Het is de bedoeling dat het kabinet later aanschuift. De cijfers tonen verder het belang aan van noodzakelijke hervormingen, zodat de economie kan groeien, zei Rutte. Daarnaast heeft het kabinet al extra geld beschikbaar gesteld voor de aanpak van jeugdwerkloosheid en het verstevigen van de positie van ouderen op de arbeidsmarkt.