Boonen en Gilbert in de E3 Harelbeke

Tom (Nappie-Oleon)

Om 12.00u wordt de 56e editie van de E3 Harelbeke op gang geschoten, ook wel de ‘kleine’ Ronde van Vlaanderen genoemd. De grote broer wordt volgende week zondag gereden. Het peloton maakt een lus van 211 km van en naar Harelbeke, dokkert over zeven kasseistroken en beklimt 15 hellingen.

Tom Boonen won de E3 al vijf keer en is daarmee recordhouder. De Belg is inmiddels voldoende in vorm om aan een zesde keer te denken. De renner van Omega Pharma-Quick Step wil in elk geval meedoen in de finale.

"Ik ben benieuwd hoe ik de finale van de E3 zal rijden tegen de echte favorieten", zei Boonen tegen Sporza. "Finales rijden is weer mijn doel. Ik wil weer dat goede gevoel hebben om in de slotfase van een race voor de zege te strijden. Met de E3 rijd ik één van mijn lievelingswedstrijden. Elke keer als ik aan de start kom, heb ik er een speciaal gevoel bij."

Ook Phillipe Gilbert tekent aanwezig in de E3. Deze heeft zelfs de voorkeur boven Gent-Wevelgem, die komende zondag verreden wordt. "In de E3 rijden we op bijna dezelfde wegen als in de Ronde van Vlaanderen", zegt de wereldkampioen. "Na Wevelgem bereid ik me voor op de Ronde. Die wil ik aan mijn palmares toevoegen."

De omstandigheden zijn vanmiddag redelijk gunstig. Droog en 7 graden, maar de wind kan in de late namiddag aanwakkeren tot 40 à 50 km/u. Dat kan een rol spelen in de finale. Zondag worden lagere temperaturen en misschien sneeuw verwacht.