Oranje onder 17 geeft voorsprong weg

Boris (borisz)

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar is donderdagavond een slecht begonnen aan de Eliteronde voor EK-kwalificatie. De ploeg van KNVB-coach Albert Stuivenberg verspeelde tegen Noord-Ierland in de laatste twintig minuten een 2-0 voorsprong. In Uden werd het 2-2.

Er leek niets aan de hand voor Oranje De ploeg speelde sterk en dominant en dat resulteerde al na tien minuten in de eerste treffer van Dabney dos Santos Souza.  Ook na dat doelpunt werd er geconcentreerd gevoetbald, al moest dat zo’n twaalf minuten spelen met tien man. Dos Santos Souza had een hoofdwond opgelopen en moest gehecht worden. Toen de aanvaller van AZ weer terug was in het veld, was hij nog dicht bij de 2-0, maar zijn inzet belandde op de paal.

Na rust kwam de ploeg alsnog op 2-0. Via een goede aanval werd de opkomende rechtsback Stef Gronsveld vrijgespeeld. Zijn voorzet belandde onverwacht in het doel. Na dat doelpunt kwam Noord-Ierland steeds beter in de wedstrijd. De ploeg ging  opportunistisch spelen en dit had effect. Oranje had moeite met de nieuwe speelwijze van de tegenstander en kon de bal niet in de ploeg houden. Met nog twintig minuten op de klok maakte Mikhail Kennedy vanuit de kluts de 2-1. Vier minuten voor tijd viel zelfs de gelijkmaker toen de inzet van Joshua Tracey van dichtbij van richting werd veranderd.

Een flinke domper, vond ook Stuivenberg. "Als je met 2-0 voorstaat, mag je dit natuurlijk niet meer weggeven. Toch zag je dit aankomen. Noord-Ierland ging steeds opportunistischer spelen en wij hadden daar geen antwoord op. Dat komt ook omdat je zo’n soort spel in de competitie niet tegenkomt. De jongens hebben hier dus veel van geleerd, al is het een dure les geweest."

Zaterdag wacht het duel met Italië, dat donderdagmiddag Noorwegen met 1-0 versloeg. Het Nederlands elftal speelt om 19 uur de wedstrijd in Echt. Er moet gewonnen worden wil Oranje kans houden op kwalificatie voor het EK onder 17 in Slowakije. Op dat EK zijn ook tickets te bemachtigen voor het WK onder 17 in november.