Van Gaal ziet Duitsland als favoriet WK

Maarten (rubbereend)

Louis van Gaal ziet Duitsland volgend jaar in Brazilië als grote favoriet voor de wereldtitel. Dat vertelde de bondscoach van het Nederlands elftal woensdag op een persconferentie in aanloop naar het WK-kwalificatieduel van vrijdag tegen Estland. "Duitsland is in mijn ogen de grootste kanshebber. Ook Spanje heeft een heel goed team. Met de rest kunnen we ons meten."

Met het maximale aantal van twaalf punten uit vier duels is Oranje prima aan de kwalificatiereeks begonnen. Toch waarschuwt Van Gaal voor te veel optimisme. "De verwachtingen zijn hoog. Het publiek zal denken dat we wel even met 5-0 van Estland winnen, maar zo eenvoudig is dat niet."

Van Gaal denkt wel ongeveer te weten met welke tactiek Estland naar Amsterdam zal komen. "Ze spelen met anderhalve spits, twee rijtjes van vier en daarachter een keeper. Het wordt gewoon steeds lastiger om van zulke ploegen te winnen, zeker met dit soort systemen."

Het belangrijkste advies dat Van Gaal zijn spelers meegeeft is om het baltempo hoog te houden. "We moeten stations over slaan en de wisselpass gebruiken. Al weten we dat Estland tot het gaatje kan gaan en dat de hele wedstrijd vol kan houden. Dat hebben ze in het verleden al bewezen."

De bondscoach kon woensdag beschikken over een volledig fitte selectie. Feyenoorder Daryl Janmaat, die dinsdag nog voortijdig de training verliet, is hersteld van een lichte kuitblessure. Oranje verkast maandag, daags voor de wedstrijd tegen Roemenië, voor de training naar het stadion van AZ. Het trainingsveld van Katwijk is volgens de internationals niet goed genoeg.