Trainersvakbond Engeland: "Aantal ontslagen gênant"

Rosario

De Engelse vakbond voor professionele voetbaltrainers, de League Managers Association (LMA), vindt het aantal ontslagen die dit seizoen in hun vakgebied vallen beschamend. Dat zei de bestuursvoorzitter van de LMA, Richard Bevan, nadat Michael Appleton door Blackburn Rovers de laan uit werd gestuurd.

Appleton was de 32e hoofdtrainer die dit seizoen de bons kreeg van zijn club. Daarnaast werden er in het Engelse professionele voetbal nog eens 59 andere coaches ontslagen, waaronder veel assistent-trainers. "Het is beschamend voor de sport dat al die ontslagen eigenlijk onterecht zijn," zei Bevan op de radio tegenover de BBC. "Ik weet niet waar de arrogantie van het voetbal vandaan komt, waarom we ons niet gewoon gedragen zoals andere bedrijven dat doen."

Blackburn is na het ontslag van Appleton al toe aan zijn vierde hoofdtrainer van het seizoen. De LMA is van mening dat de ontslagdrift van de club uit de Championship onzinnig is. "Er zitten daar twintig spelers geblesseerd aan de kant. Wat Appleton nodig had was steun van het bestuur, geen ontslagbrief. Zoveel trainers in één seizoen slaat nergens op," aldus Bevan.

Volgens de voorzitter ondermijnt de onzekerheid van het trainerschap het beroep zelf. Hoewel in de Premier League slechts vier trainers mochten vertrekken, is de situatie in lagere divisies problematischer. In de Championship, een competitie met 24 ploegen, kregen dit seizoen al zeventien trainers de bons. De League One en League Two zijn samen goed voor 26 ontslagbrieven.

Vandaag werd bekend dat het 33e ontslag van een hoofdtrainer in het Engelse profvoetbal een feit is. Gary Smith moest het veld ruimen bij League One-laagvlieger Stevenage na veertien verliespartijn in achttien wedstrijden.