'Paus moet excuses aanbieden in misbruikzaken'

Redactie

Paus Franciscus trad als leider van de Argentijnse kerk traag op tegen seksueel misbruik door geestelijken en moet zijn verontschuldigingen aanbieden voor de bescherming van twee priesters die later zijn veroordeeld voor het seksueel misbruik van kinderen. Dat heeft de rooms-katholieke rechtengroep Bishop Accountability gezegd.

Ernesto Moreau, advocaat van enkele slachtoffers, zei dat Jorge Mario Bergoglio de slachtoffers nooit heeft ontmoet of geholpen en dat lagere kerkleiders die de affaires in de doofpot stopten hun baan niet hebben verloren.

De rechtengroep wijst op zaken tegen twee priesters: pater Julio Cesar Grassi, die de stichting Happy Children leidde en in 2008 voor pedofilie werd veroordeeld, en pater Napoleon Sasso, die in 2007 werd veroordeeld voor het misbruik van meisjes in een gaarkeuken in Buenos Aires. Hij was daar naartoe overgeplaatst nadat hij elders van pedofilie was beschuldigd.

Grassi wacht zijn proces in vrijheid af, mede dankzij een beroep dat namens hem is ingediend door de Argentijnse kerk, die werd geleid door Bergoglio als aartsbisschop van Buenos Aires. Bergoglio leidde de Argentijnse bisschoppenconferentie toen Sasso werd overgeplaatst naar de gaarkeuken, aldus Moreau.

De rechtengroep vindt dat de nieuwe paus opdracht moet geven om alle gegevens over Grassi en Sasso openbaar te maken en om de namen te noemen van andere priesters tegen wie er 'geloofwaardig bewijs' van seksueel misbruik is. Ook moet hij zich scharen achter de verplichte melding van seksueel misbruik aan de politie. De paus zelf moet toegeven dat hij fout zat door priesters die kinderen misbruikten te steunen, hij moet zijn excuses aanbieden aan de slachtoffers van Grassi en Sasso en hij moet aanbieden deze slachtoffers te ontmoeten, aldus de groep.

Er is geen bewijs dat Bergoglio zelf betrokken was bij het in de doofpot stoppen van het misbruik, maar volgens Moreau was Bergoglio, als hoogste leider van de Argentijnse kerk, de eindverantwoordelijke voor de behandeling van de slachtoffers, die nog altijd medische behandeling en compensatie moeten krijgen.

"Bergoglio is sinds het begin van deze eeuw de sterkste man binnen de Argentijnse kerk", zei Moreau, en 'toch heeft de kerkleiding nooit iets gedaan om deze mensen uit hun functie te zetten en om de pijn van de slachtoffers te verzachten'.