Paul Verhoeven legt Jezus-film stil

Borizzz

De verfilming van Paul Verhoevens boek Jezus van Nazareth is voor onbepaalde tijd uitgesteld. "Ik was bezig met een bekende Amerikaanse schrijver wiens naam ik niet zal noemen, maar wat er drie maanden geleden uitkwam, klopte helemaal niet", zegt de Nederlandse regisseur deze week in Nieuwe Revu. "Nu zijn we op zoek naar een nieuwe auteur, dus het project ligt even stil."

Vermoedelijk heeft Verhoeven het over scenarist Roger Avary, die in 1994 samen met Quentin Tarantino een Oscar won voor het script van Pulp Fiction. Vorig jaar zomer meldden diverse Amerikaanse media dat Avary het scenario voor Jesus of Nazareth schreef.

Dat wil niet zeggen dat Verhoeven, die in juli 75 wordt, doelloos stilzit. Zijn nieuwe film Steekspel - zijn eerste sinds Zwartboek uit 2006 en gemaakt met inbreng van het publiek - verschijnt op 28 maart in de bioscoop. De onderhandelingen over de verfilming van De Stille Kracht, waaraan Verhoeven al jaren werkt, vorderen gestaag en hij is ook bezig met een film die zich afspeelt in 1400 in een klooster. "Het gaat over seks en religie, altijd leuke onderwerpen, nietwaar?", lacht hij.

De filmmaker ziet een hernieuwde samenwerking met Arnold Schwarzenegger, die hij regisseerde in Total Recall uit 1990, niet zitten. "Ik wil alleen met hem samenwerken als er een script zou zijn waarin is verwerkt wat er de laatste tien jaar met hem is gebeurd, als gouverneur en in zijn privéleven, met zijn scheiding", zegt Verhoeven. "Je moet zien dat hij niet dezelfde persoon is als vroeger."

Verhoeven voelt er dan ook weinig voor een actiefilm met de Oostenrijkse Eik te maken. "Ik wil niet teruggrijpen op een oud genre zoals in zijn nieuwe film The Last Stand, die is geflopt", vertelt hij. "Het moet wel interessant zijn."


Paul Verhoeven legt Jezus-film stil (Foto: Novum)