'Microkredietfondsen ontwijken belasting'

Redactie

Microfinancieringsorganisaties ontwijken belasting in ontwikkelingslanden om zo veel mogelijk winst te maken voor investeerders. Nederland vormt een spil in de gebruikte fiscale constructies. Dat blijkt uit onderzoek van het tijdschrift Oneworld dat woensdag wordt gepubliceerd.

Microfinancieringsorganisaties Procredit uit Duitsland, Finca uit de Verenigde Staten en Agora Microfinance uit Engeland investeren via een Nederlandse vestiging in microfinancieringsbanken in onder meer Servië, Azerbeidzjan, Georgië en Mexico. Doordat de investeringen via Nederland worden verstrekt, betalen de organisaties in deze ontwikkelingslanden geen belasting over de winstuitkeringen. De betreffende overheden zouden hier anders gemiddeld twintig procent belasting over kunnen hebben heffen.

De Nederlandse microfinancieringsfondsen Catalyst Microfinance Investors en Goodwell staan geregistreerd in Mauritius. Doordat ze daarvandaan in India investeren, betalen ze minder vennootschapsbelasting en minder belasting over winstuitkeringen. Voor investeringen in landen waarmee Mauritius een minder gunstig belastingverdrag heeft - zoals de Filippijnen, Sri Lanka en Ghana - maken de fondsen gebruik van een holding in Nederland.

De genoemde microfinancieringsorganisaties hebben als doel om armoede te bestrijden. Zij ontvangen daarvoor investeringen en leningen van onder meer de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO, het ABP, private investeerders en investeringsfonds Triple Jump, dat microfinancieringsfondsen van ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib en van ASN Bank en SNS Bank beheert. Doordat zij vestigingen opzetten in landen met gunstige belastingverdragen, zoals Nederland en Mauritius, lopen de overheden van de ontwikkelingslanden waarin zij investeren echter miljoenen euro's mis.

De microfinancieringsorganisaties ontkennen tegenover Oneworld dat ze in Nederland gevestigd zijn vanwege de belastingvoordelen. Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) laat aan het blad weten dat 'het goed is als microfinancieringsorganisaties de kosten zo laag mogelijk houden. "Maar dat mag niet leiden tot ongewenste belastingontwijking." Ze zegt dat ze 'met de vertegenwoordigers van de sector en de Nederlandse koepel van microfinancieringsorganisaties NPM Inclusive Finance zal onderzoeken wat hieraan is te doen'.