Mourinho vertrouwt stemprocedure Ballon d'Or niet

Maarten (rubbereend)

José Mourinho was begin dit jaar niet aanwezig bij het gala van de FIFA Ballon d'Or omdat hij de stemprocedure niet vertrouwt. De Portugees vermoedt dat de prijs voor beste coach met opzet aan zijn neus voorbij is gegaan. Dat heeft de trainer van Real Madrid dinsdag verteld in een interview op de Portugese televisie.

Mourinho begon nattigheid te voelen in aanloop naar het gala, dat op 7 januari in Zürich plaatsvond. "Twee of drie mensen belden me op en zeiden dat ze op me hadden gestemd, maar dat hun stem uiteindelijk naar een ander was gegaan. Toen heb ik besloten om weg te blijven." Volgens de officiële lezing bleef Mourinho weg omdat hij het te druk zou hebben.

De Spaanse bondscoach Vicente del Bosque ging uiteindelijk met de prijs voor beste trainer aan de haal. Mourinho eindigde als tweede. De stemmen werden uitgebracht door de bondscoaches en aanvoerders van de nationale ploegen en een select groepje sportjournalisten. Lionel Messi kreeg in Zürich de Ballon d'Or voor beste speler. De FIFA ontkent dat met de stemmen is gesjoemeld. Na afloop werd op de site van de wereldvoetbalbond gepubliceerd wie een stem had uitgebracht op welke kandidaat.