Öcalan meldt vooruitgang in overleg met Turkije

Redactie

De gevangen Koerdische rebellenleider Abdullah Öcalan zegt dat er 'positieve vooruitgang' is geboekt in het vredesoverleg met de Turkse regering. Ter gelegenheid van het Koerdische lentefeest wil hij een 'historische' bekendmaking doen. Dat zeggen Koerdische leden van het Turkse parlement die de PKK-leider maandag in zijn gevangenis op het eiland Imrali hebben gesproken.

Verwacht wordt dat Öcalan de PKK-strijders donderdag gaat oproepen een staakt-het-vuren in acht te nemen en een begin te maken met een terugtrekking uit Turkije. In ruil daarvoor zou Turkije grondwettelijke hervormingen willen doorvoeren om de rechten van de Koerden te verbeteren. Ook zouden honderden Koerdische activisten die wegens banden met de PKK gevangen zijn gezet vrij kunnen komen.

De PKK maakte vorige week een belangrijk gebaar door acht gevangen Turkse soldaten en functionarissen vrij te laten die werden vastgehouden in Noord-Irak.

De Koerden maken ongeveer twintig procent uit van de Turkse bevolking van 75 miljoen. De opstandelingen namen in 1984 de wapens op om te vechten voor zelfbestuur. Turkije en het Westen hebben de PKK bestempeld als een terroristische organisatie. Murat Karayilan, die de leiding over de PKK heeft overgenomen nadat Öcalan in 1999 gevangen werd genomen, heeft tegen het persbureau Firat gezegd dat zijn groep het vredesinitiatief wil steunen, ondanks niet nader omschreven bedenkingen.