Tot drie maanden cel voor uitbuiten Chinese kok

Redactie

Vijf mensen van Chinese afkomst zijn veroordeeld voor het uitbuiten van een Chinese kok. Twee van hen moeten drie maanden de cel in, allen kregen drie maanden voorwaardelijk en werkstraffen variërend van 120 uur tot 240 uur. Dat bepaalde de rechtbank in Amsterdam.

De kok kwam eind 2007 naar Nederland, waar hij aan de slag moest in een keuken in de Chinees restaurant in Arnhem. Daar moest hij voor drie van de daders lange dagen werken zonder behoorlijk te worden betaald. De restauranthouders eigenden zich het salaris, dat via het uitzendbureau aan hem werd overgemaakt, toe door zijn bankpas af te pakken en zijn rekening leeg te halen. De kok kon door geldgebrek en zijn onbekendheid met de taal en het land geen kant op.

Na een half jaar werd de kok naar Amsterdam overgeplaatst, waar de twee anderen hem in hun restaurants lieten werken. Ook daar moest hij het grootste deel van de tijd onder erbarmelijke omstandigheden in een opslagruimte onder het restaurant verblijven, zonder ventilatie en met een vriezer naast zijn slaapplek.

Pas na een jaar meldde de man zich met hulp van vrienden bij de politie. Hij was toen ernstig verzwakt.