Commissie-Deetman ontkent ontzien Van Luyn

ChipsZak.

De commissie-Deetman ontkent dat bisschop Ad van Luyn is ontzien in het eindrapport over het kindermisbruik in de rooms-katholieke kerk. Dat stelt de commissie in een reactie op berichtgeving van NRC Handelsblad zaterdag. Volgens secretaris Bert Kreemers zijn alle verantwoordelijken gelijk behandeld.

"De onderzoekscommissie heeft bij haar onderzoek naar seksueel misbruik van minderjarigen alle verantwoordelijken (kardinaal, bisschoppen, hogere oversten) gelijk behandeld", staat in een verklaring. "Met alle ambtsdragers zijn gesprekken gevoerd waarvan de verslagen zijn geautoriseerd."

Kreemers benadrukt dat dit ook geldt voor Van Luyn. "Met hem is twee keer gesproken waarbij zowel zijn functioneren als bisschop van Rotterdam en voorzitter van de Bisschoppenconferentie alsmede zijn gehele loopbaan binnen de congregatie van de Salesianen aan de orde zijn gesteld."

NRC schreef zaterdag op basis van eigen onderzoek dat belastende feiten over de toenmalige hoogste kerkleider in Nederland niet vermeld werden en dat zijn naam niet wordt genoemd. Ook zou verschillende negatieve informatie zijn verzwegen. Volgens de commissie geeft de krant echter 'een onjuiste voorstelling van zaken'.


Commissie-Deetman ontkent ontzien Van Luyn (Foto: Novum)