Bonden willen doping harder aanpakken

Frank (franklop)

Het gebruik van doping moet veel harder worden aangepakt. En door dopingzondaars een mogelijkheid tot biechten te geven wordt de sport schoner. Dat vinden de Nederlandse sportbonden, meldt de NOS zondag op basis van een rondgang waaraan 29 organisaties meewerkten.

Dertien van de ondervraagde bonden vermoeden dat er in hun sport doping wordt gebruikt. Dan gaat het onder meer om wielrennen, roeien, honkbal, basketbal en golf. Negen organisaties - waaronder de korfballers, tafeltennissers, schakers en klimmers - denken dat hun sport clean is. De bonden voor de zwemmers, triatleten en schermers denken dat doping in hun sport wel voorkomt, maar niet in Nederland.

De stelling dat doping veel harder moet worden aangepakt kreeg de steun van zestien van de bonden. Vijf waren het er juist mee oneens. Twintig van de bonden die aan de enquête meededen zeggen het een goed idee te vinden om sporters hun daden te laten opbiechten.

Over wat er verder moet gebeuren, lopen de meningen uiteen. Negen bonden willen alsnog straf voor de zondaars, vier niet. De rest is neutraal. Een speciale dopingwet, die strafrechtelijke vervolging mogelijk moet maken, krijgt niet veel steun van de bonden. Ook een waarheidscommissie zien de meeste bonen niet zitten. Zestien van de 29 bonden zijn tevreden over het beleid van de Dopingautoriteit en sportkoepel NOCNSF.

Achttien van de bonden denken dat doping nooit helemaal kan worden uitgeroeid. Het vrijgeven van doping als oplossing voor het dopingprobleem kan niet op instemming van de bonden rekenen. Alleen de thaiboksers zijn daarvoor.

De omroep maakte de rondgang langs de bonden naar aanleiding van de dopingbekentenissen van Lance Armstrong en de renners van de Rabobank-ploeg.