Luchtaanvallen op Syrische stad Raqqa

anoniem_22072019025900

Luchtaanvallen op de Syrische stad Raqqa hebben zaterdag aan zeker veertien mensen het leven gekost. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zondag gezegd. Raqqa is sinds maandag volledig in handen van Syrische rebellen. Het is de eerste stad die de rebellen in zijn geheel hebben veroverd.

De rebellen in Syrië hebben de afgelopen maanden flinke overwinningen geboekt, met als voorlopig hoogtepunt de inname van Raqqa. Uit de inname van de stad moet blijken hoe de rebellen, van wie een deel radicaalislamitisch is, gebieden zullen besturen waar zij de dienst uitmaken. Sommige strijders lijken gevangenen standrechtelijk te hebben geëxecuteerd.

In een aantal video's die de afgelopen dagen zijn verschenen zijn dode militairen en ordetroepen te zien, met schotwonden in hun hoofd. In een van de video's is te zien hoe rebellen rondrijden in een truck met het lichaam van een officier van de Syrische inlichtingendiensten achterin. Op een gegeven moment wordt het lichaam van de man naast een ander lijk op straat gelegd. Beide lichamen hebben grote wonden in hun hoofd.

Op andere beelden die zaterdag verschenen is de gouverneur van Raqqa, Hassan Jalali, te zien, samen met het lokale hoofd van de regerende Baath-partij, Suleiman al-Suleiman. Op de achtergrond is de zwarte vlag van Jabhat al-Nusra, een groep die door de VS als terreurbeweging wordt gezien, te zien. De twee werden maandag gevangengenomen.

In de video zegt Al-Suleiman dat hij, voordat hij gevangen werd genomen, dacht dat de rebellen extremisten waren. "Maar ik ben van gedachten veranderd en ik heb gezien dat Jabhat al-Nusra een religieus programma heeft en Allah en zijn profeet volgt." Op de beelden is niet te zien of Al-Suleiman onder dwang spreekt.

In de noordelijke stad Aleppo, die deels in handen van de rebellen is, zijn zeker twintig lichamen uit een rivier gevist. De rivier scheidt het deel van de stad dat in handen is van de rebellen van het deel waar het regime nog de dienst uitmaakt. Mohammed al-Khatib, een activist in de stad, zei dat slechts een deel van de lichamen is geïdentificeerd. Hij vermoedt dat het gaat om mensen die gevangen zijn genomen door regeringstroepen en vervolgens zijn gedood.

Het is al de tweede keer dat een grote hoeveelheid lichamen uit de rivier wordt gehaald. In januari visten activisten zeker 65 lichamen uit het water. Van veel lichamen waren de handen vastgebonden. "Ze halen bijna elke dag lichamen uit die rivier", aldus Al-Khatib. "De meeste dagen zijn het een of twee lichamen. Op andere dagen zijn het er meer."