Falklandeilanden stemmen over Brits zijn

anoniem_22072019025900

De bewoners van de Falklandeilanden kunnen vanaf zondag stemmen over de vraag of ze bij het Verenigd Koninkrijk willen blijven. Argentinië claimt de eilanden in de zuidelijke Atlantische Oceaan, maar het overgrote deel van rond 3000 bewoners is van Britse afkomst en stemt voor de status quo. De stemlokalen zijn zondag en maandag geopend.

De Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner zal de uitkomst niet aanvaarden. Londen en Buenos Aires ruziën al ruim 150 jaar over de Falklandeilanden. In 2012 is het conflict weer opgelaaid. De bewoners van de eilanden besloten toen het referendum te houden om duidelijk te maken dat ze Britten willen blijven.

In januari heeft de Argentijnse president de Britse premier David Cameron opgeroepen de Malvinas, zoals de eilanden in Argentinië heten, "terug te geven". In 1982 vochten de twee landen een oorlog om de eilanden uit, nadat de militaire junta in Buenos Aires de archipel had bezet. De Britten brachten de Argentijnen een zware nederlaag toe, wat de junta in 1983 fataal werd.