Chavanel wint voorlaatste rit Parijs-Nice

Maarten (rubbereend)

Sylvain Chavanel heeft zaterdag de zesde etappe van Parijs-Nice gewonnen. De 33-jarige Fransman van Omega Pharma-Quick-Step drukte na 220 kilometer zijn fiets net iets eerder over de streep dan de Belg Philippe Gilbert en José Joaquín Rojas uit Spanje. De Australiër Richie Porte finishte keurig in de grote eerste groep en behield zijn leidende positie in het klassement.

Na de koninginnenrit van vrijdag kregen de renners zaterdag weer het nodige klimwerk voor hun kiezen. In totaal moest vijf serieuze bergen bedwongen worden, waarvan twee van de eerste categorie. Omdat het laatste deel van de etappe relatief vlak was, koerste een grote groep op de finish in Nice af. Gilbert leek vervolgens met de zege aan de haal te gaan, maar de regerend wereldkampioen werd vlak voor de meet nog gepasseerd door Chavanel.

Door de gesprokkelde bonificatieseconden drukte Chavanel Vacansoleil-kopman Lieuwe Westra van de derde plaats af. Toch is de Fries nog kansrijk voor de eindzege. Parijs-Nice wordt zondag afgesloten met een klimtijdrit van 9,7 kilometer op Col d'Eze en daarin dient Westra 42 seconden goed te maken op Porte. Vorig jaar werd Westra tweede in de Franse rittenkoers.