Froome wint koninginnerit Tirreno-Adriatico

Tom (Nappie-Oleon)

Chris Froome heeft in de vierde etappe van de Tirreno-Adriatico de overwinning gegrepen. De Britse renner van Team Sky toonde zich de beste in de koninginnenrit en kwam solo boven op de Prato di Nevi. Michal Kwiatkowski werd vierde, en neemt daardoor de leiderstrui over van zijn ploegmaat Mark Cavendish.

Vier renners; Anthony Roux, Fredrik Kessiakoff, Francesco Failli en Thomas Marczynski zorgden voor een vroege ontsnapping en maakten daarmee de koers hard. Het peloton liet de voorsprong van het viertal oplopen tot zeven minuten. Toen het peloton in bergachtig terrein kwam, zette Team Sky de achtervolging in. Aan de voet van de zware slotklim naar Prati di Tivo was er nog maar een minuut van de voorsprong over.

Kopman Chris Froome zette namens de Britse formatie met onder meer Rigoberto Uran en Sergio Henao een heuse 'trein' op die aanvallen moest pareren. De trein wist door een hoog tempo te ontwikkelen al vroeg enkele slachtoffers te maken. Rodriguez, Evans en Andy Schleck moesten immers lossen.

Toen Vincenzo Nibali en Alberto Contador onder de vlag van de laatste kilometer hun aanval  plaatsten, moest de nummer twee van de afgelopen Tour echter zelf het gat dichten. Froome reed vrijwel meteen naar de twee leiders, en viel meteen zelf aan. Op de aanval van Froome hadden de overige favorieten geen antwoord, waardoor hij met kleine voorsprong de ritzege kon grijpen.

  Uitslag etappe 4    
1 Chris Froome Groot-Brittannië/Team Sky 4u41m31s
2 Mauro Santambrogio Italië/Vini Fantini 6s
3 Vincenzo Nibali Italië/Astana Team 11s
4 Michal Kwiatkowski Polen/Omega Pharma-Quickstep 13s
5 Chris Horner Verenigde Staten/Radioshack-Leopard 15s
6 Alberto Contador Spanje/Saxo-Tinkoff z.t.
7 Rigoberto Uran Colombia/Team Sky 20s
8 Wout Poels Nederland/Vacansoleil-DCM 43s
9 Joaquim Rodriguez Spanje/Katusha Team z.t.
10 Roman Kreuziger Tsjechië/Saxo-Tinkoff 58s
  Algemeen klassement    
1 Michal Kwiatkowski Polen/Omega Pharma-Quickstep 16u04m59s
2 Chris Froome Groot-Brittannië/Team Sky 4s
3 Vincenzo Nibali Italië/Astana Team 16s
4 Alberto Contador Spanje/Saxo-Tinkoff 30s
5 Rigoberto Uran Colombia/Team Sky 33s