VS feliciteren Keniaanse bevolking

MarcusViridis

De Verenigde Staten hebben zaterdag de Keniaanse bevolking gefeliciteerd met de vreedzaam verlopen presidentsverkiezingen. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry maakte in zijn felicitatie echter geen melding van de winnaar van de verkiezingen, de omstreden vicepremier Uhuru Kenyatta.

Kerry zei dat het voor de Verenigde Staten het belangrijkste was dat de Keniaanse bevolking 'vrij en eerlijk een stem zou kunnen uitbrengen'. Hij drong er bij alle partijen op aan om kwesties aangaande de verkiezingen vreedzaam op te lossen door naar de rechter te stappen.

De Keniaanse kiescommissie maakte zaterdag bekend dat Kenyatta met 50,07 procent van de stemmen de verkiezingen heeft gewonnen. Een tweede ronde is met deze uitslag overbodig geworden. Op de tweede plek eindigde premier Raila Odinga. Hij kreeg 43,3 procent van de stemmen. Odinga zei zich niet neer te leggen bij de verkiezingsuitslag en maakte bekend naar de rechter te stappen.

Kenyatta is door het Internationaal Strafhof (ICC) aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid in verband met het geweld dat volgde op de verkiezingen van 2007. Het geweld eiste meer dan duizend levens. Ook de running mate van Kenyatta, William Ruto, is door het ICC aangeklaagd. De aanklachten tegen Kenyatta en Ruto kunnen gevolgen hebben voor de betrekkingen van Kenia met het Westen.