'Grootschalig gebruik cortisonen in peloton'

Frank (franklop)

In het wielerpeloton is de afgelopen jaren op grote schaal gebruik gemaakt van verboden cortisoneninjecties met behulp van valse attesten. Dat stellen de Dopingautoriteit en de leiding van Argos-Shimano zaterdag in het AD. "Op die manier werd het legaal dopinggebruik", zegt Argos-directeur Iwan Spekenbrink.

Teamartsen verklaarden volgens Spekenbrink valselijk dat er een medische noodzaak was voor het gebruik van cortisonen. "Zo is het voorgekomen dat er ploegen van negen renners aan de start van een grote wielerronde stonden, die allemaal een attest voor cortisonengebruik op zak hadden. Dan start je dus feitelijk met negen geblesseerde renners aan zo'n loodzware wedstrijd."

"Er waren veel meer attesten in omloop dan medisch noodzakelijk", zegt Dopingautoriteit-directeur Herman Ram. "Die artsen die de attesten leverden zouden theoretisch met het medisch tuchtrecht aangepakt kunnen worden, maar dan moet er eerst iemand klagen. En een renner die graag wil koersen maar dat lichamelijk eigenlijk niet kan totdat hij zo'n middel krijgt, zal niet zo gauw klagen."