Karremans zeer opgelucht en blij

Redactie

Thom Karremans en zijn vrouw zijn 'zeer opgelucht en blij' met de beslissing van het Openbaar Ministerie om de voormalig Dutchbat-commandant niet te vervolgen. Dat meldt advocaat Geert-Jan Knoops donderdag.

"De heer Karremans meent alleen dat het onbegrijpelijk is dat een en ander zo lang heeft moeten duren", laat Knoops verder weten.

Op de motivering van de beslissing van het OM om Karremans niet te vervolgen heeft de advocaat nog wel wat aan te merken. "Juridisch had deze nog sterker geformuleerd mogen worden", aldus Knoops.

Advocaat Liesbeth Zegveld, de drijvende kracht achter de poging Karremans te vervolgen, heeft inmiddels aangegeven de beslissing voor te leggen aan het gerechtshof, die het OM kan dwingen alsnog vervolging in te stellen.

Nabestaanden van de slachtoffers in Srebrenica deden in juli 2010 aangifte tegen Karremans en toenmalig majoor Robert Franken en personeelsfunctionaris Berend Oosterveen. Franken en Overveen worden evenmin vervolgd. Het drietal zou drie mannen de dood in hebben gejaagd door hen van de Nederlandse compound in Potocari weg te sturen. Het OM bepaalde donderdag dat de dood van de mannen hun niet te verwijten valt.

Militaire vakbonden en het ministerie van Defensie reageerden donderdag tevreden op de beslissing van justitie.