Karremans niet vervolgd voor Srebrenica

Redactie

Voormalig Dutchbat-commandant Thom Karremans wordt niet vervolgd voor de misdaden die het Bosnisch-Servische leger in 1995 in Srebrenica pleegde. Hij, toenmalig majoor Robert Franken en personseelsfunctionaris Berend Oosterveen waren er niet strafrechtelijk verwijtbaar bij betrokken, meldt het Openbaar Ministerie donderdag.

Nabestaanden van de slachtoffers in Srebrenica deden in juli 2010 aangifte tegen de drie. Zij zouden drie mannen de dood in hebben gejaagd door hen van de Nederlandse compound in Potocari weg te sturen.

Justitie stelde daarop een feitenonderzoek in. De Landelijke Reflectiekamer werd vorig jaar ingeschakeld om te adviseren of tot vervolging moet worden overgegaan. De NOS meldde toen dat die adviseerde dat vervolging opportuun is. Het OM wilde toen alleen bevestigen dat er een advies is, maar zei niet wat er in stond.

Srebrenica viel in de zomer van 1995. Nederlandse blauwhelmen hadden de opdracht de VN-enclave te beschermen, maar konden de tweeduizend zwaar bewapende Serviërs geen tegenstand bieden. Zeven- tot achtduizend mannen werden uit de enclave weggevoerd en vermoord.

In juli bepaalde het gerechtshof in Den Haag dat de Nederlandse staat aansprakelijk kan worden gehouden voor de dood van de drie moslimmannen in Srebrenica.

De regering kreeg na onderzoek van het NIOD het verwijt dat zij haar soldaten in een onmogelijke positie had geplaatst en de VN dat ze de Nederlanders geen luchtsteun hadden geboden. Het rapport leidde in 2002 tot het aftreden van de regering van premier Wim Kok (PvdA).