[PL Darts] Voorbeschouwing week 5

Tom (Nappie-Oleon)

In week vijf van de Premier League of Darts reizen de tien deelnemers naar Nottingham waar gespeeld zal worden in de Capital FM Arena. Sinds 2007 werpen de beste darters van de wereld hier al hun pijlen. Het zal dit jaar dus alweer de zevende keer zijn dat de stad van Robin Hood het decor vormt voor de Premier League.

De stand in de competitie is na vorige week alleen nog maar spannender geworden. De nummers 1 t/m 4 staan gelijk in punten en de strijd om degradatie is ook ongemeen spannend. Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld staan beiden met zes punten in de top-vier, wat na veertien weken kwalificatie voor de halve finales betekent. Kan een Nederlander sheriff van Nottingham worden? Wij blikken vooruit op de wedstrijden van morgen.

Programma week 5:

James Wade - Robert Thornton
Raymond van Barneveld - Andy Hamilton
Adrian Lewis - Michael van Gerwen
Phil Taylor - Gary Anderson
Wes Newton - Simon Whitlock

 

Raymond van Barneveld – Andy Hamilton

Het gaat goed met Barney. Van de vier wedstrijden die hij tot dusver in de Premier League speelde verloor hij er nog niet één van een buitenlander. Alleen in week drie was landgenoot Michael van Gerwen met 7-3 te sterk voor de Hagenaar. Maar ondanks dat de strijd om de titel ‘beste Nederlander’ voorlopig in het voordeel van Mighty Mike lijkt te zijn beslist, kan Van Barneveld fier omhoog kijken. Sinds zijn overwinning op de Grand Slam of Darts is Barney weer helemaal terug. Hij gooit weer met zijn oude setje darts, traint hard en dat werpt zijn vruchten af.

Morgenavond is de tegenstander van Barney de Engelsman Andy Hamilton. The Hammer is dit jaar wat wisselvallig in zijn spel en in zijn uitslagen. Waar hij normaal gesproken in uitblinkt, het verzilveren van kansen, laat hij er tot nu toe veel liggen. Beide heren zijn elkaar tien keer tegen gekomen voor de camera’s. Negen keer was de Nederlander de beste, alleen in de Premier League van 2012 wist Hamilton een remise af te dwingen. De laatste ontmoeting was in de halve finale van de Grand Slam of Darts en werd met 16-10 gewonnen door de Hagenaar.

Van Barneveld heeft in Nottingham alleen nog maar verloren van 16-voudig wereldkampioen Phil Taylor. Een overwinning voor de Nederlander lijkt dus vanzelfsprekend. Toch zal dat niet zo gemakkelijk gaan, want in de meeste ontmoetingen tussen Van Barneveld en Hamilton is het erg spannend. The Hammer zal zoals altijd zijn huid duur willen verkopen.

Adrian Lewis – Michael van Gerwen

Als er iemand in de hoek zit waar de klappen vallen dan is het Adrian Lewis. Hij heeft al zeven wedstrijden op rij niet meer gewonnen in de Premier League en dat past niet bij een tweevoudig wereldkampioen. Momenteel wil er bij Jackpot helemaal niets lukken en dan moet hij deze week ook nog spelen tegen de man die niets fout lijkt te kunnen doen. Michael van Gerwen is dé man in vorm en is al twintig wedstrijden op rij ongeslagen.

De slechts twee onderlinge duels die staan genoteerd, werden vorig jaar beiden gewonnen door Mighty Mike. De kwartfinale van het onlangs gehouden WK kan wellicht wat aanknopingspunten bieden voor Lewis. In die wedstrijd kreeg de Engelsman zelfs twee matchdarts. Toch was het de Nederlander die de finale zou halen.

Lewis heeft absoluut punten nodig. Hij staat met vier nederlagen hopeloos onderaan en heeft nog maar vijf wedstrijden om uit de degradatiezone te komen. Met name de wedstrijd van vorige week tegen Wes Newton was een dieptepunt. Lewis heeft weinig zelfvertrouwen en dat resulteert in een laag spelniveau. Het lijkt er dan ook niet op dat er tegen Van Gerwen deze week iets te halen valt.

Morgenavond is de Premier League te zien op TV via RTL7 vanaf 23.30 uur. Op vrijdag is er een ruime samenvatting van de gespeelde wedstrijden te zien rond de klok van 22.00 uur. Alle wedstrijden van de Premier league zijn elke donderdag live te volgen via de livestream van RTL7darts.nl.