Tot 7,5 jaar cel voor groot coketransport

Redactie

Een groep die vorig jaar probeerde een partij van 575 kilo cocaïne naar Nederland te smokkelen is maandag veroordeeld tot celstraffen tot 7,5 jaar. Een 45-jarige man uit Den Haag kreeg de hoogste straf omdat hij volgens de rechtbank een leidinggevende rol had bij het coketransport. Tegen hem was acht jaar cel geëist.

De drugs zaten verstopt in een zeecontainer die in april vorig jaar werd onderschept in de haven van Antwerpen. Het vrachtschip dat de container vervoerde was vanuit Ecuador via Rotterdam naar Antwerpen gevaren. De container zou daarna naar een loods op een industrieterrein in het Noord-Hollandse Heiloo worden gebracht. De drugs hadden een waarde van ruim twintig miljoen euro.

De neef van de hoofdverdachte kreeg vijf jaar cel, net als een andere medeorganisator van het coketransport. De rechtbank in Den Haag legde vier jaar cel op aan een chauffeur die de partij cocaïne moest ophalen. Twee andere mannen kregen celstraffen van respectievelijk drie jaar en drie maanden. Een verdachte werd vrijgesproken.