Tolken Cambodja-tribunaal in staking

Redactie

De tolken van het Cambodja-tribunaal zijn maandag in staking gegaan. Zij weigeren te werken omdat zij al sinds december geen salaris meer hebben gekregen. Het gaat om ongeveer dertig tolken.

In verband met de staking zijn de voor deze en volgende week geplande zittingen van het tribunaal afgelast. Eerst moet het conflict met de tolken worden opgelost, zei tribunaal-woordvoerder Neth Pheaktra. Het tribunaal werkt met drie talen, Cambodjaans, Engels en Frans.

De Cambodjaanse tolken van het tribunaal hebben al drie maanden geen salaris ontvangen. Buitenlandse medewerkers van het tribunaal worden wel betaald; hun salaris komt uit een ander potje. Volgens Pheaktra is er geen geld om de Cambodjaanse medewerkers te betalen omdat de donoren die het tribunaal geld hebben toegezegd niet op tijd met fondsen over de brug zijn gekomen.

Het Cambodja-tribunaal berecht de voormalige leiders van het Rode Khmer-regime. Het tribunaal heeft volgens een woordvoerder dit jaar 9,3 miljoen dollar (zeven miljoen euro) nodig voor het salaris en de dagelijkse kosten die gemaakt worden voor de Cambodjaanse medewerkers. De internationale medewerkers, ongeveer een derde van het totale aantal medewerkers, worden door de Verenigde Naties betaald.

Het is niet de eerste keer dat het tribunaal met geldgebrek kampt. Vorig jaar werden de Cambodjaanse medewerkers ook al een maand niet betaald. De rechters kregen zelfs drie maanden lang geen loon.

Het door de VN gesteunde tribunaal in Phnom Penh kampt met grote vertragingen. De rechtszaken hadden eind 2009 al moeten zijn afgerond, maar het eerste vonnis werd pas in 2011 uitgesproken.