Romney dacht echt dat hij zou winnen

Redactie

Mitt Romney dacht echt dat hij de Amerikaanse presidentsverkiezingen zou winnen. Maar toen op 6 november eerst de exitpolls en later de eerste uitslagen uit Florida binnenkwamen, begon het langzaam tot hem door te dringen dat hij ging verliezen. Toen Ohio naar Barack Obama ging, wist hij dat het voorbij was. Dat heeft de Republikeinse presidentskandidaat gezegd in een interview met Fox News Sunday dat zondag is uitgezonden.

Het verlies kwam hard aan, zei Romney. Zijn vrouw Ann zei dat zij moest huilen.

Romney erkent dat hij fouten heeft gemaakt in zijn campagne en dat zijn kandidatuur tekortschoot. Maar hij zegt dat hij het er beter van af heeft gebracht dan bij zijn eerste poging in 2008, toen hij de strijd om de Republikeinse presidentsnominatie verloor van John McCain. Aan een derde poging zal hij zich niet wagen, zei hij.

De Republikeinse Partij moet volgens Romney meer doen om Afrikaanse Amerikanen Hispanics voor zich te winnen. Obama kreeg meer dan negentig procent van de zwarte kiezers achter zich en ongeveer zeventig procent van de Spaanstalige kiezers. Volgens Romney heeft zijn campagne ook onderschat hoeveel steun Obama onder kiezers met lage inkomens kreeg door zijn nieuwe zorgverzekering. Maar omdat hij verloor, beseft Romney dat het moeilijk wordt de Republikeinen te laten luisteren naar wat hij te zeggen heeft over hoe de boodschap van de partij beter over het voetlicht kan worden gebracht.

Romney woont tegenwoordig in het zuiden van Californië en heeft sinds de verkiezingen nauwelijks meer van zich laten horen. Na een teleurstelling 'ga je verder' en 'ik verdoe mijn leven niet met achteromkijken', zei hij.

Ann Romney zei dat zij na de verkiezingen is benaderd om mee te doen aan Dancing with the Stars, maar dat zij de uitnodiging heeft afgeslagen. Ze wordt binnenkort 64 en 'ik ben lang niet zo soepel als ik zou moeten zijn'.