Verkrachte Somalische vrouw vrijgesproken

Redactie

Een Somalische vrouw die tot een jaar gevangenisstraf was veroordeeld omdat zij een valse aangifte van verkrachting door veiligheidstroepen had gedaan, is zondag in hoger beroep vrijgesproken. Een journalist die de vrouw had geïnterviewd zag zijn straf teruggebracht van een jaar tot zes maanden.

Appelrechter Mohamed Hassan Ali zei dat er onvoldoende bewijs was voor de aanklacht. Een lagere rechter had de vrouw in februari veroordeeld omdat uit medisch onderzoek zou zijn gebleken dat zij niet verkracht was, maar sommige experts betwijfelden of in Somalië de medische expertise voorhanden is om een dergelijke vaststelling te doen. De veroordeling van de journalist blijft voor een deel wel staan, omdat volgens de rechter het interview niet volgens journalistieke normen of de Somalische wet was afgenomen.

De Somalische premier Abdi Farah Sirdon verwelkomde de vrijspraak van de vrouw, maar toonde zich teleurgesteld over de gedeeltelijke handhaving van het vonnis tegen freelance journalist Abdiaziz Abdinur, die overigens nooit een verhaal op basis van het interview heeft gepubliceerd,. "Ik vind niet dat journalisten naar de gevangenis moeten omdat ze hun werk doen. Er moet vrijheid van meningsuiting zijn, die gegarandeerd is in onze grondwet."

Human Rights Watch sprak van 'een gemiste kans om een vreselijke fout recht te zetten, zowel voor de journalist als voor de persvrijheid in Somalië'.