GroenLinks bereid tot compromissen

MarcusViridis

GroenLinks is bereid om het kabinet te steunen bij noodzakelijke bezuinigingsmaatregelen om het begrotingstekort terug te dringen. Maar dan moet er wel worden gekozen voor vergroening en eerlijk delen, zei partijleider Bram van Ojik zondag op het partijcongres in Utrecht. "Met ons valt te praten."

Van Ojik zei dat zijn partij de blik na een periode van grote interne onrust en een dramatische verkiezingsuitslag weer op de toekomst moet richten. Tijdens het congres werd gesproken over het rapport van de commissie onder leiding van Nel van Dijk, die de nederlaag van GroenLinks in september 2012 onderzocht. Het congres stemde in met aanbevelingen om GroenLinks weer een open transparante debatpartij te maken en de invloed van de leden te vergroten. Ook werd bepaald dat GroenLinks officieel een 'vrijzinnige' partij is.

Volgens Van Ojik moet GroenLinks 'heldere keuzes maken'. "GroenLinks durft te kiezen, ook in het nemen van verantwoordelijkheden." Dit betekent niet dat de partij niet bereid is om compromissen te sluiten. "Met ons valt te praten over drie procent begrotingstekort, want iedereen snapt dat je niet oneindig meer geld kunt uitgeven dan er binnenkomt", zei Van Ojik.

Maar de fractievoorzitter wil dat het kabinet dan wel breekt met het huidige beleid van 'zouteloos pappen en nathouden'. Hij eist dat het kabinet kiest voor een 'radicale vergroening' van de belastingen, voor beter openbaar vervoer, zorg en onderwijs en voor meer banen.

GroenLinks stond bij het onlangs gesloten woonakkoord nog langs de kant. D66, de ChristenUnie en SGP sloten dit akkoord met de coalitie. Vorige week heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) met alle fractievoorzitters gesproken over de nieuwe bezuinigingen die nodig zijn door de tegenvallende economie.

Van Ojik heeft Dijsselbloem gevraagd zich te verdiepen in de plannen van het GroenLinks, zo zei hij op het congres. "Wij willen onze idealen omzetten in concrete idealen. Maar dat vereist wel een fundamentele breuk met het regeerakkoord", zei hij voordat een ovationeel applaus losbarstte.