Iran haalt 'vijandelijke drone' neer

anoniem_22072019025900

De Iraanse Revolutionaire Garde beweert bij een militaire oefening in het zuiden van Iran een drone te hebben neergehaald. Volgens generaal Hamid Sarkheili van de Garde ving een eenheid voor elektronische oorlogsvoering signalen op dat drones uit buitenland probeerden het Iraanse luchtruim binnen te gaan. Daarop werd de besturing van een van de drones overgenomen en werd het toestel bij de stad Sirjan aan de grond gezet.

"Terwijl we in het gebied onderzoek deden naar signalen, merkten we buitenlandse vijandelijke drones op die probeerden het gebied waar de oefening werd gehouden binnen te dringen", aldus Sarkheili. "We hebben een vijandelijke drone aan de grond weten te krijgen." Het is niet bekend van welk land de drone is.

Iran beweert diverse Amerikaanse drones te hebben neergehaald, waaronder een geavanceerde RQ-170 Sentinel. Dit toestel zou in december 2011 in handen van Iran zijn gevallen. Daarnaast zegt de Islamitische Republiek drie ScanEagle-drones van de VS in haar bezit te hebben.

Op de Iraanse staatstelevisie waren beelden te zien van de oefening, die de naam Grote Profeet-8 draagt. Tanks en artilleriestukken vielen denkbeeldige vijanden aan. Daarnaast werden er diverse wapensystemen getest, zoals een onbemand vliegtuig dat 'zelfmoordaanslagen' pleegt. "Er werden verkennings- en zelfmoorddrones ingezet (...) en hun operationele mogelijkheden werden onderzocht", aldus Sarkheili.