Bradford City verkiest League Cup boven promotie

Boris (borisz)

Bradford City FC speelt al zes jaar in League Two, het op het vierde niveau voetbalt in Engeland, en denkt voorlopig niet aan promoveren. "Ik heb liever de League Cup dan promotie", zei voorzitter Julian Rhodes in de aanloop naar de bekerfinale van zondag op Wembley tegen Swansea City. "Een club uit de vierde divisie die in de finale op Wembley staat, dat is ongelooflijk."

Bradford City wist in de op weg naar de finale drie clubs uit de Premier League uit te schakelen Wigan Athletic, Arsenal en Aston Villa gingen eraan tegen The Bantams. "Dit is waarschijnlijk een van de grootste prestaties in het Engelse voetbal", aldus Rhodes. "Natuurlijk hopen we de League Cup nu ook te winnen, maar we weten dat de kans daarop klein is. Maar zelfs als we op Wembley worden vermoord, zal het een fantastische dag worden."

Robert Molenaar, huidige assistent-trainer van NEC, was zeer verrast dat zijn oude club de finale van de League Cup had bereikt. "Een typisch Engels voetbalsprookje, daar smullen ze van", aldus Molenaar, die daar van 2000 tot de zomer van 2003 voetbalde. Toen Molenaar daar eind 2000 terecht kwam speelde Bradford City, nog in de Premier League. "Toen ik bij Bradford ging spelen, is eigenlijk de vrije val begonnen", zegt Molenaar (43) met een glimlach. "De club was in een aantal jaar heel snel opgeklommen, maar had een te grote broek aangetrokken. Ze haalden spelers als Stan Collymore en Benito Carbone, die bakken met geld verdienden, maar dat kon Bradford niet lang volhouden."

Een half jaar na zijn komst degradeerde Molenaar met Bradford. "Richting het einde van dat seizoen werd de situatie steeds onzekerder. Door bezuinigingen werden diverse spelers verkocht. Op een gegeven moment waren we meer met de zakelijke dan de sportieve kant bezig." Vanwege de financiële problemen ging de club sportief snel achteruit. "Bradford City heeft flink op de blaren moeten zitten", aldus Molenaar. Inmiddels staat Bradford City elfde in de League Two.  

Als zondagmiddag Bradford City het opneemt tegen Swansea, zit Molenaar in De Kuip voor een analyse van Feyenoord, volgende week tegenstander van NEC. "Eigenlijk zijn ze kansloos, maar bij zo'n finale komen altijd andere spanningen kijken. Swansea City is de grote favoriet, daar moet je ook maar mee kunnen omgaan. Alle Engelse jongetjes dromen weliswaar eerder van de FA Cup dan de League Cup, maar voor Bradford City zou het uniek zijn als ze winnen."