Zaak uitspraken Verbeek naar tuchtcommissie

Frank (franklop)

De tuchtcommissie van de KNVB moet zich buigen over de vraag of AZ-trainer Gertjan Verbeek met uitspraken de regels heeft overtreden. Dat heeft de aanklager betaald voetbal donderdag besloten. De oefenmeester liet zich onder meer op de website van AZ en bij Eredivisie Live negatief uit over het proces van tuchtrechtspraak bij de voetbalbond.

De aanklager besloot de zaak niet zelf te behandelen omdat de uitspraken van Verbeek grotendeels over hem gaan. Hij vroeg de tuchtcommissie de zaak schriftelijk af te handelen.

Verbeek stelde dat aangeklaagden op de bondsburelen in Zeist 'disrespectvol, denigrerend en neerbuigend' worden behandeld. "Vooral de aanklager is verschrikkelijk en subjectief", liet Verbeek weten. Ook beklaagde hij zich erover dat bij het niet accepteren van een schikkingsvoorstel wordt gedreigd met een hogere straf.

In Voetbal International ging Verbeek deze week nog verder. "Het is één grote samenzwering in Zeist", verklaarde hij. "Aanklagers zijn verschrikkelijke mensen. Het is ongelooflijk hoe zij al jarenlang hun werk doen. Ze kunnen niet onafhankelijk zijn."

Het bestuur betaald voetbal vroeg de aanklager de uitspraken onder de loep te nemen. Het vindt dat Verbeek 'niet alleen de integriteit van de aanklager betaald voetbal, maar ook het gehele tuchtrechtelijke proces in twijfel trekt en daarmee de belangen van het betaald voetbal schaadt'.