Richard Gere: bankiers zijn pubers

Borizzz

Volgens Richard Gere zijn de meeste financiële types onvolwassen mannetjes. "Ze zijn emotioneel nog niet helemaal af", zegt de acteur voor de camera van Novum Nieuws. "Ze hebben een soort jongensachtig enthousiasme en zien nooit ergens problemen. Daardoor gaan ze vaak grof de fout in, maar het heeft ook wel iets aandoenlijks."

In zijn nieuwe film Arbitrage speelt de 63-jarige Gere de hoofdrol van de puissant rijke hedgefondshandelaar Robert Miller die in de problemen komt omdat hij iets te creatief met zijn boekhouding is omgegaan. "Ik weet niet of ik het met deze man ook maar een dag zou uithouden", geeft de acteur toe. "Maar het is een rol om je vingers bij af te likken. Die kom ik niet vaak meer tegen."

"Die opportunistische beleggers zijn zeker niet de stoffige, statige bankiers van weleer", legt Gere uit. "Tegenwoordig zijn het gokkers, cowboys. Ze zitten vol energie en creativiteit. Robert weet dat hij diep in de problemen zit, maar die ziet hij ook wel weer als een enorme uitdaging. Een gokker wil ook eigenlijk eerst verliezen en zich dan weer terugknokken."

"En Robert heeft een goed hart", gaat Gere verder. "Hij heeft eigenlijk geen moment echt kwaad in de zin. Hij heeft het beste voor met zijn vrouw en kinderen en als het fout gaat wil hij hen koste wat het kost buiten schot houden." Dat blijkt echter vrijwel onmogelijk omdat zijn vrouw, een rol van Susan Sarandon, en zijn dochter die bij hem in dienst is ook niet op hun achterhoofd gevallen zijn.

De vergelijking met mannen als Bernie Madoff, de Amerikaanse ex-zakenman die in 2005 werd opgepakt omdat hij zijn klanten met een piramidespel voor 65 miljoen dollar had opgelicht, is snel gemaakt. "Als acteur is het de kunst om juist voor dit soort personages een bepaalde sympathie te ontwikkelen. Zelfs de grootste misdadiger vindt vaak dat hij eigenlijk fundamenteel gelijk heeft en dus vanuit het goede handelt."

"Dan zie je ook dat deze film eigenlijk niet zozeer over die financiële wereld gaat. Dat is wel de achtergrond, de plot, maar niet de hoofdzaak. Het is een verhaal over zeer uiteenlopende mensen uit allerlei lagen van de bevolking die allemaal met hun eigen problemen worstelen. En geen van hen is echt helemaal brandschoon. Iedereen heeft ergens wel een kwaad geweten. Niet alleen Robert, ook de politieagent, de rechter, de chauffeur. Daar kan iedereen zich mee identificeren."

Gere heeft al vaker aangegeven dat acteurs vooral goed moeten kunnen liegen. Zijn antwoord op de vraag of hij zelf een goede beurshandelaar of financieel adviseur zou zijn, is dan ook simpel. "Absoluut", zegt hij lachend. "Ik heb echter geen enkele affiniteit met dat vak. Ik geef niets om cijfers en eigenlijk ook niet zo om geld."

Bovendien heeft hij zelf geen al te beste ervaringen met beleggen. "Zo'n twintig jaar geleden kwam een goede vriend, een filmproducent, met een tip. Hij noemde een bedrijf en zei dat ik daar hoe dan ook in moest beleggen, het kon niet misgaan. Uiteraard kelderden binnen een week de aandelen en was ik mijn geld kwijt. Daarmee had ik het meteen afgeleerd."


Richard Gere: bankiers zijn pubers (Foto: Novum)