'Asielaanvraag kind in verblijfland behandelen'

anoniem_22072019025900

Als minderjarigen zonder familie in de Europese Unie een asielaanvraag bij meerdere lidstaten indienen moet die worden behandeld in het land waar zij zelf verblijven. Dat adviseert de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie in een zaak rond een Irakese en twee Eritrese minderjarigen die asiel hadden aangevraagd in Nederland, Groot-Brittannië en Italië.

De aanvraag van meerderjarige asielzoekers wordt behandeld in het land waar ze de EU binnenkwamen. Bij minderjarigen die zonder begeleiding binnenkomen wordt de aanvraag in het land behandeld waar familieleden legaal wonen. Er is echter nog geen regeling voor minderjarigen die meerdere asielaanvragen indienen en nergens familie hebben.

De drie minderjarigen uit Eritrea en Irak die in Groot-Brittannië opdoken stelden de Britten dan ook voor een dilemma. Zij vroegen het Europees Hof om raad.

De advocaat-generaal adviseert nu dus dat de Britten de aanvraag zelf moeten behandelen. Voor hen is het bijvoorbeeld het gemakkelijkst om de kinderen zelf te horen. Hij erkent dat dit het risico in de hand werkt dat minderjarige asielzoekers massaal naar het land met de gunstigste regeling trekken, maar dat risico is volgens hem gerechtvaardigd omdat alleen zo de nodige aandacht aan het hogere belang van de minderjarige kan worden gegeven. Het hof doet later uitspraak in deze kwestie.