Afghaanse vluchteling Giessenlanden naar België

anoniem_22072019025900

De Afghaanse vluchteling Rafiq Naibzay heeft een verblijfsvergunning in België gekregen en vertrekt uit Nederland. Dat meldt de gemeente Giessenlanden, die begin vorig jaar weigerde de politie mee te laten werken aan zijn uitzetting. Burgemeester Els Boot vreesde dat de uitzetting 'rampzalige gevolgen' zou hebben voor het achterblijvende gezin, omdat de depressieve vrouw van de man zelfmoord zou plegen.

Het kwam door de zaak tot een conflict tussen de gemeente en het vorige kabinet. Het kabinet vond dat de burgemeester niet gaat over de vreemdelingentaak van de politie. Veertig gemeenten schaarden zich echter achter Boot. In een brandbrief aan toenmalig minister voor Immigratie, Integratie en Asiel Gerd Leers (CDA) onderstreepten zij haar punt dat een burgemeester medewerking mag weigeren als de openbare orde in het geding is.

Naibzay kreeg geen verblijfsvergunning omdat hij tijdens de Russische overheersing in Afghanistan voor het ministerie van Defensie werkte. Daarmee zou hij worden verdacht van oorlogsmisdaden. Nederland is volgens Giessenlanden het enige land in de Europese Unie dat mensen op die basis verdenkt van oorlogsmisdaden.

De gemeente vroeg Leers meerdere keren de situatie te onderzoeken, maar daar zou nooit gehoor aan zijn gegeven. Na de brandbrief van veertig gemeenten werd een overleg beloofd over wat er moet gebeuren met soortgelijke gevallen, maar er is volgens de gemeente nog geen oplossing gevonden. Wel is inmiddels gesproken met de nieuwe staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Fred Teeven (VVD). Hij zou hebben toegezegd de kwestie te bekijken.

Naibzay wilde dat volgens de gemeente niet meer afwachten. Hij heeft de hoop opgegeven, schrijft de gemeente Giessenlanden donderdag in een verklaring. "Ruim vijftien jaar heeft de man gestreden om net als zijn gezin een Nederlands paspoort te krijgen." Hij zou er nu voor kiezen zijn 'rechteloze situatie' in Nederland achter zich te laten en in België een nieuw bestaan op te bouwen.

Zijn buurtgenoten zijn volgens de gemeente teleurgesteld dat hij niet in Nederland kan blijven. "In de afgelopen jaren zijn zij gehecht geraakt aan Rafiq Naibzay en zijn gezin. Hij stond altijd voor iedereen klaar en heeft laten zien dat hij bij uitstek iemand is die actief mee doet in de samenleving." Het is volgens de gemeente voor veel mensen onbegrijpelijk dat mensen als Naibzay in Nederland 'geen eerlijk proces krijgen, maar in andere EU-landen wèl toegelaten worden'.