Groningen wil minder kopen, meer opleiden

Maarten (rubbereend)

Het roer is om bij FC Groningen. Waar de Trots van het Noorden lange tijd teerde op successen op de transfermarkt, richt men nu het vizier op de jeugdopleiding.

Diverse dure miskopen brachten de Groningers tot die koerswijziging. "De technische staf stond op een gegeven moment recht tegenover de scouting. Er waren miljoenen uitgegeven, maar dat zag je niet terug aan de selectie", legt Robert Maaskant uit in Voetbal International.

"Het elftal was vooral erg jong en had geen uitzonderlijke talenten", gaat de oefenmeester verder. "Dan zit er iets mis in je scouting. Elke club heeft wel een paar missers, maar deze club heeft er de afgelopen jaren te veel gehad. Daarom moest het beleid nu op z'n kop."

Algemeen directeur Hans Nijland onderschrijft de woorden van Maaskant. "We hebben jarenlang enorm geprofiteerd van onze uitstekende scouting, maar zullen meer naar onze eigen jeugd gaan kijken. Als ik onze technische mensen mag geloven zijn er vijf, zes talenten die aan de poort rammelen. We zijn in vrijwel alle nationale teams vertegenwoordigd en waren hofleverancier van de voorselectie van Jong Oranje."