Kerry: Congres bemoeilijkt buitenlandbeleid

anoniem_22072019025900

De grootste uitdaging voor het buitenlandbeleid van de Verenigde Staten is niet China of de instabiliteit in het Midden-Oosten, maar het Amerikaanse Congres. Dat heeft minister van buitenlandse zaken John Kerry woensdag gezegd.

Kerry zei dat je als land niet sterk kan staan op het wereldtoneel als je niet ook thuis sterk bent. Kerry ziet de patstelling over de Amerikaanse begroting als een bedreiging.

Als de Democraten en Republikeinen geen compromis weten te sluiten over het terugdringen van het begrotingstekort gaan op 1 maart een reeks bezuinigingen in, de zogenoemde sequester. Voor het ministerie van buitenlandse zaken betekent de sequester dat er voor omgerekend zo'n twee miljard euro moet worden gesneden.

Kerry zei dat het Congres 'zinloze bezuinigingen' moet vermijden. Als dat niet gebeurt kan dat gevolgen hebben voor zijn geloofwaardigheid als diplomaat. "Het is moeilijk om tegen leiders van andere landen te zeggen dat ze op economisch gebied orde op zaken moeten stellen als we dat zelf niet doen."