Utrechter terecht uit huis gezet

MarcusViridis

Een 33-jarige man uit Utrecht is door burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) terecht uit zijn huis gezet. Dat heeft de bestuursrechter in Utrecht woensdag bepaald. Volgens de bestuursrechter gaat de veiligheid en gezondheid van de omwonenden voor.

In het huis deed zich eind 2011 een gasexplosie voor. De man werd vervolgens vervolgd voor het opzettelijk veroorzaken van de explosie maar wegens gebrek aan bewijs werd hij vrijgesproken. Na zijn terugkeer eind vorig jaar werd door buurtbewoners een chemische lucht geroken en hoorden ze een sissend geluid. Het pand werd daarna door de brandweer ontruimd.

De man had al eerder overlast veroorzaakt, waarop Wolfsen besloot de woning voor een halfjaar te sluiten. Volgens hem was dat nodig omdat de veiligheid van de omwonenden in het geding was. De Utrechter was het daar niet mee eens en stapte naar de rechter.

De man stelde tijdens de zitting dat het bij buurtbewoners, politie en burgemeester vooral 'tussen de oren' zit. Maar dat is volgens de rechter 'een misplaatste en zorgelijke bagatellisering van zijn eigen verantwoordelijkheid voor de ontstane situatie'.