'Europol inschakelen bij cyberaanval'

Redactie

Europol moet worden ingeschakeld bij de bestrijding van een cyberaanval zoals die vorig jaar in Nederland plaatsvond. Deze organisatie beschikt over een gespecialiseerde afdeling tegen cybercriminaliteit. Daarvoor pleit Europarlementariër Wim van de Camp (CDA) woensdag. Hij heeft hierover vragen gesteld aan de Europese Commissie.

Van de Camp heeft 'grote zorgen' dat ook andere EU-landen zijn getroffen. "Als zo'n aanval in Nederland kan, lukt het de criminelen vast ook in andere landen." Hij wil daarom dat ook de Europese Commissie de situatie beoordeelt en welke rol is weggelegd voor het Europees Cybercrime Center van Europol.

De CDA'er vindt verder dat de overheid 'laks' heeft gereageerd bij de cyberaanval in Nederland, waarbij Oost-Europese criminelen toegang kregen tot de gegevens van zo'n 150 duizend computers. Het is 'amateuristisch en zorgwekkend' dat de overheid 'amper' instellingen heeft gewaarschuwd over de gegevensdiefstal.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) sprak deze aantijging vrijdag al tegen. Zijn departement liet dinsdag nog weten dat Nationaal Cyber Security Centrum in eerste instantie 'adequaat' heeft gereageerd, door de eigenaren van de besmette computers zo veel mogelijk op de hoogte te stellen. Inlichtingendienst AIVD doet samen met andere diensten onderzoek naar de cyberaanval.