FIFA wil hulp regeringen in strijd matchfixing

Frank (franklop)

De strijd tegen matchfixing kan alleen worden gewonnen met de volledige steun van regeringen over de hele wereld. Dat heeft Ralf Mutschke, hoofd beveiliging van wereldvoetbalbond FIFA, woensdag benadrukt op een conferentie in Maleisië. Doordat goede wetgeving ontbreekt ontspringt de georganiseerde misdaad volgens de Duitser momenteel de dans.

"We moeten regeringen erbij betrekken, omdat die wetten en wetgevingen moeten aanpassen. Veel landen hebben namelijk niet de juiste middelen om wedstrijdmanipulatie en corruptie tegen te gaan", stelt Mutschke. "Praten is mooi maar wij vinden dat het nu tijd is voor actie." Mutschke vindt het pijnlijk dat scheidsrechters en spelers levenslang worden geschorst, maar dat de 'meesterbreinen' nog vrij rondlopen.

Mutschke vindt het geval van de Singaporese zakenman Eng Tan Seet, ook wel bekend als Dan Tan, typerend. De Italiaanse autoriteiten hebben arrestatiebevelen tegen hem uitgevaardigd, maar kunnen hem niet in hechtenis te nemen omdat hij in Azië verblijft. Volgens Mutschke is het niet de verantwoordelijkheid van de FIFA om Tan te arresteren.

"Het probleem moet opgelost worden op beleidsniveau?, stelt Mutschke. ?Tan moet voor de rechter gebracht worden, maar dat ligt buiten onze jurisdictie." Mutschke deed zijn betoog over de strijd tegen matchfixing woensdag op een conferentie die mede georganiseerd was door de Aziatische voetbalbond en Interpol.

Begin deze maand werd de omvang van matchfixing op mondiale schaal duidelijk door een onderzoek van Europol. De opsporingorganisatie stuitte op zo'n zevenhonderd verdachte wedstrijden, waarvan 380 in Europa. Er werd bewijs gevonden dat diverse Aziatische criminele groepen betrokken zijn bij matchfixing.