América Móvil steunt aandelenemissie KPN

Redactie

De grootste aandeelhouder van KPN América Móvil is akkoord met de eerder aangekondigde aandelenemissie. In ruil voor de steun, mag de Mexicaanse telecomgigant twee leden van de raad van commissarissen benoemen bij KPN. De aandelenemissie wordt kleiner dan eerder aangekondigd. Dat maakte het Nederlandse telecombedrijf woensdag bekend.

Eerder deze maand meldde persbureau Bloomberg dat América Móvil in ruil voor de steun ook wilde dat KPN-topman Eelco Blok aftrad. In het persbericht van KPN wordt daarover echter niet gesproken.

De aandelenemissie zou in eerste instantie vier miljard euro moeten opleveren. Met América Móvil is afgesproken dat er drie miljard euro wordt opgehaald en dat de resterende een miljard euro als schuld wordt uitgegeven in de vorm van zogeheten hybride kapitaalsinstrumenten. KPN wil het geld gebruiken om het bedrijf financieel gezonder te maken.

América Móvil heeft bijna 28 procent van de aandelen in het bedrijf in handen en gaat een evenredig deel van de nieuw uit te geven aandelen kopen. Het bedrijf heeft beloofd om niet meer dan dertig procent van de aandelen in KPN te kopen.

KPN is met zijn grootste aandeelhouder ook een samenwerkingsverband overeengekomen. De bedrijven willen meer gaan samenwerken op het gebied van onder meer de inkoop van goederen. Ook gaan hoge medewerkers van KPN en América Móvil werkgroepen vormen om ervaring te delen. Deze werkgroepen gaan het bestuur van KPN adviseren.

Het Nederlandse bedrijf wilde op 19 maart een bijzondere aandeelhoudersvergadering houden om de aandelenemissie goed te laten keuren. Die vergadering is afgelast. De aandelenemissie zal in de reguliere aandeelhoudersvergadering van 10 april op de agenda komen.


América Móvil steunt aandelenemissie KPN (Foto: Novum)