FOK!filmtips van de dag: Million Dollar Baby

Sanne (Syth86)

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

De 10-jarige Hannes heeft er veel voor over om opgenomen te worden in de Krokodillenbende. Maar bij de levensgevaarlijke capriolen op het gammele dak van een verlaten fabriek gaat het mis. Juist op dat moment speurt Kai met zijn telescoop de horizon af. Hij krijgt de in nood verkerende Hannes in beeld en belt onmiddellijk het alarmnummer. Wanneer Hannes later zijn redder gaat bedanken, leert hij Kai kennen, die zich vanwege een verlamming in een rolstoel voortbeweegt. Ook Kai zou graag bij de bende opgenomen worden, maar de meeste bendeleden vinden een rolstoeler maar lastig. Al gauw moeten ze hun mening herzien, want Kai kan meer dan iedereen denkt. Dat blijkt als de winkel van de moeder van Hannes is beroofd. Vanmiddag om 15:35 is deze avonturenfilm te zien op Nederland 3.

Na de pijnlijke vervreemding van zijn dochter heeft bokstrainer Frankie Dunn, vertolkt door Clint Eastwood, al heel lang niemand meer toegelaten tot zijn persoonlijke leven, totdat Maggie Fitzgerald, gespeeld door Hilary Swank, zijn trainingszaal binnenstapt. Getekend door een zwaar bestaan heeft de jonge Maggie zich met puur talent en wilskracht een weg naar de boksring weten te knokken. Nu heeft ze meer dan ooit iemand nodig die in haar gelooft, maar het laatste waar Frankie op zit te wachten is de verantwoording te dragen voor Maggie. Toch, door Maggies wil en vastberadenheid, gaat Frankie haar trainen. Gaandeweg ontdekken de twee dat ze een gemeenschappelijke passie delen en er ontstaat een gevoel van onderlinge verbondenheid.

Hilary Swank had maar drie maanden om te trainen voor deze film, ze had daarvoor nog nooit gebokst. Desondanks heeft ze alle gevechten die te zien zijn zelf gedaan. Morgan Freeman speelt de rol van ex-bokser Eddie ‘Scrap Iron’ Dupris, die wel meteen het talent van Maggie doorheeft. Million Dollar Baby won twee Golden Globes en maar liefst vier Oscars voor Beste Film, Beste Regie, Beste Actrice en Beste Mannelijke Bijrol. Het is de tweede Oscar voor Hilary Swank en de eerste voor Morgan Freeman. Om 20:30 op RTL8.

Als Marlene Dietrich in 1929 de rol van Lola speelt in de film Der Blaue Engel, staat ze aan het begin van een glansrijke carrière. Josef von Sternberg, de regisseur, haalt haar over om hem te volgen naar Hollywood. Vlak voor ze vertrekt, ontmoet ze de officier Carl. Ze realiseert zich dat hij de liefde van haar leven is, maar kiest voor haar carrière. Ze laat haar man en dochter achter en bouwt in Hollywood een nieuw leven op met haar minnaar Josef. De biopic Marlene van regisseur Joseph Vilsmaier is om 22:05 te bekijken op CANVAS.

De jaren '50 waren in Los Angeles een vruchtbare tijd voor politiecorruptie en duistere Hollywood-zaakjes. Drie verschillende agenten raken betrokken bij een onderzoek naar een ingewikkelde moordzaak. Ze doen dit allemaal op hun eigen manier: Ed Exley een rol van Guy Pearce, het goudhaantje van het korps, heeft bijna alles over voor de zaak. Ook Bud White vertolkt door Russell Crowe is bereid wetten te overtreden op zoek naar gerechtigheid, maar hij heeft zijn temperament niet onder controle. De charismatische Jack Vincennes een rol van Kevin Spacey is altijd op zoek naar beroemdheden en een snelle manier om geld te verdienen in Hollywood, totdat zijn geweten hem ertoe brengt Exley en White te helpen in hun zoektocht naar de waarheid in de onderwereld van Los Angeles. Kim Basinger won een Oscar voor haar bijrol als Lynn Bracken in L.A. Confidential, om 22:20 op Veronica.

Je kan vanavond ook nog kijken naar The Italian Job, The Mexican, El secreto de sus ojos, Doomsday, The Hand That Rocked The Cradle, Pretty Woman, Southern Comfort en Missing in Action 2: The Beginning.