Half miljoen 'slimme' energiemeters

bennootje

Steeds meer consumenten gebruiken een zogeheten slimme meter, waarmee ze hun energieverbruik dagelijks in de gaten kunnen houden. Naar verwachting hebben eind dit jaar een half miljoen huishoudens zo'n meter, schrijft minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindsman is positief over deze ontwikkeling. "Dankzij de slimme meter krijgen mensen inzicht in wat ze verbruiken. Daardoor kunnen mensen makkelijker energie besparen en daarmee hun energierekening verlagen", schrijft hij. "Een goede zaak voor zowel de consument als het milieu." Bovendien zorgt de meter voor minder administratieve lasten bij het doorgeven van de meterstanden.

De slimme meter wordt standaard geïnstalleerd bij nieuwbouwhuizen. Mensen die in bestaande huizen wonen kunnen hun energiebedrijf vragen om een slimme meter te plaatsen. Volgens de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) maken consumenten 'nauwelijks' bezwaar tegen het plaatsen van de meters of het op afstand uitlezen van de meterstanden, stelt Kamp. Het apparaat zou meer moeten worden gepromoot, stelt de NMa.

Slimme meters zijn pas sinds 2011 toegestaan, toen de Eerste Kamer ermee instemde. De senaat lag geruime tijd dwars, omdat in het wetsvoorstel dat de slimme meter mogelijk maakte onvoldoende waarborgen waren ingebouwd voor de privacy van consumenten. Uiteindelijk werd vastgelegd dat consumenten zelf mogen bepalen of zij hun meterstanden op afstand laten uitlezen.

Ook mogen de standen maar beperkt worden uitgelezen. Zo valt niet af te lezen of mensen thuis zijn en of bepaalde apparaten zijn ingeschakeld of niet.

De slimme meter is een voorwaarde voor de totstandkoming van 'intelligente energienetten', waarbij de plaatselijke energievraag en het aanbod veel beter op elkaar kunnen worden afgestemd.