Vredesakkoord Oost-Congo op 24 februari

anoniem_22072019025900

Op 24 februari wordt een vredesakkoord getekend dat een einde moet maken aan bijna 20 jaar oorlog in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Dit hebben de VN zaterdag bekendgemaakt. Secretaris-generaal Ban Ki-moon reist voor de ondertekening naar de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba, waar de Afrikaanse Unie is gevestigd.

Naast de Zuid-Koreaan worden 10 staatshoofden verwacht bij de ceremonie. Het akkoord voorziet in de oprichting van een nieuwe, robuustere vechtmissie binnen de huidige VN-vredesmacht Monusco, een dubbelconstructie zonder precedent. Monusco en het Congolese regeringsleger konden vorig jaar niet voorkomen dat M23-rebellen Goma veroverden, een stad met zo'n 600.000 inwoners, en bijna twee weken bezet hielden.

De oorlogen in en om Congo hebben al een miljoenen mensen het leven gekost. Er raakten tal van buurlanden betrokken bij het conflict, dat daarom ook wel eens Afrika's Wereldoorlog wordt genoemd. Bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag worden sinds januari 2009 processen gevoerd wegens oorlogsmisdaden in Congo.

Vredesakkoord Oost-Congo op 24 februari
Vredesakkoord Oost-Congo op 24 februari (Foto: ANP)