'Klimaatverandering is veiligheidsdreiging'

anoniem_22072019025900

Laaggelegen eilandengroepen hebben de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vrijdag gevraagd om klimaatverandering als internationale veiligheidsdreiging te erkennen. Klimaatverandering bedreigt hun voortbestaan, aldus de eilandstaten.

Tony DeBrum, minister en assistent van de president van de Marshalleilanden, zei vrijdag na een besloten bijeenkomst over de veiligheidsdimensies van klimaatverandering dat hij hoopt dat leden van de Veiligheidsraad ervan overtuigd raken dat 'dit een veiligheidskwestie is en niet slechts een economische, politieke en sociale kwestie'.

De tegenstand komt vooral van Rusland en China - permanente leden van de raad - en zo'n honderddertig vooral ontwikkelde landen, die van mening zijn dat de raad niet de plek is om klimaatverandering te bespreken.

Laaggelegen eilanden, waarvan sommige al deels onder water zijn gelopen, willen dat de raad zijn politieke gewicht in de strijd gooit en hen helpt te overleven, bijvoorbeeld door nieuwe technologieën en alternatieve vormen van energie in te zetten, aldus DeBrum.