Tot acht jaar cel geëist voor grote cocaïnesmokkel

Stephan (Stephan5)

Tegen drie verdachten die vorig jaar een partij van 575 kilo cocaïne naar Nederland probeerden te smokkelen zijn vrijdag celstraffen tot acht jaar geëist. Dat meldt het OM in Den Haag.

De hoogste straf gaat als het aan justitie ligt naar de hoofdverdachte, een 45-jarige man uit Den Haag. Volgens het OM fungeerde hij als opdrachtgever. Dat deed hij door andere mensen in te zetten in een poging zijn eigen rol te verhullen. Volgens de officier van justitie was hij de man die het grote geld verdiende.

De cocaïne zat verstopt in een zeecontainer, die in april vorig jaar werd onderschept in de haven van Antwerpen. De partij was ongeveer twintig miljoen euro waard.

De chauffeur die de cocaïne naar Nederland zou brengen, een 49-jarige man uit Heiloo, hoorde zes jaar tegen zich eisen. Een 38-jarige vrouw uit Den Haag gaat als het aan justitie ligt ook zes jaar de cel in. Zij onderhield vermoedelijk de contacten met Zuid-Amerika, waar de cocaïne vandaan kwam.

Vorige week hoorden vier andere verdachten al twee keer drie jaar en twee keer vijf jaar eisen. De rechtbank doet uitspraak op 4 maart.