IJsbaan van Chelyabinsk flink beschadigd

Boris (borisz)

De ijsbaan in Chelyabinsk heeft flinke beschadigingen opgelopen na de inslag van een meteoriet in Rusland. Fragmenten van het gesteente kwamen vrijdag terecht in een dunbevolkt gebied in de Oeral, waardoor honderden mensen gewond raakten.

De Nederlander Marnix Wieberdink, die in de regio was, meldt dat de schade aan de ijsbaan aanzienlijk is. "Binnen lijkt de schade groot, maar het is tot nu een verboden gebied. De complete tweede verdieping, het balkon, lijkt in elkaar gestort. Het moet opnieuw worden opgebouwd", schrijft hij op zijn Facebook-pagina. Hij plaatste ook foto's van het complex op zijn pagina. 

Veel Russen hebben de meteoriet gefilmd. Op de amateurbeelden is een felle vuurbal te zien die met hoge snelheid langs de horizon scheert. Het fenomeen was op honderden kilometers afstand te zien. Chelyabinsk zal in principe de Europese kampioenshappen Allround in 2015 organiseren. Wieberdink denkt niet dat het toernooi in gevaar is.

Vrijdagochtend sloeg op zo'n tweehonderd kilometer van Chelyabinsk de meteorieten in. De stad ligt op ongeveer 1500 kilometer ten oosten van de Russische hoofdstad Moskou. Dit zorgde voor een flinke reeks explosies en onder anderen voor het kapot trillen van vele ramen.