FNV claimt uitzonderingspositie in SNS-zaak

Redactie

Vakcentrale FNV is onterecht twintig miljoen euro kwijtgeraakt aan nog uitstaande onderhandse leningen, omdat het geen belegger was in SNS Reaal. Dat heeft advocaat Smit van de werknemersvereniging vrijdag betoogd tijdens de zitting van de Raad van State over de nationalisering van de bank en verzekeraar.

De FNV had leningen uitstaan aan SNS Reaal omdat de vakcentrale in 1996 een voorganger van Reaal-verzekeringen had verkocht. Omdat SNS Reaal destijds te weinig in kas had, is afgesproken dat de FNV het verkoopbedrag van vierhonderd miljoen gulden (182 miljoen euro) in zestien termijnen zou krijgen overgemaakt. Daarvan stonden nog twee termijnen open van 20,6 miljoen euro.

De vakcentrale sprak destijds af dat de betalingen die nog moesten worden uitbetaald achtergesteld zouden worden, opdat SNS Reaal ze als garantievermogen kon gebruiken. Aangezien dat helemaal niet is gebeurd is het achtergestelde karakter vervallen, betoogde de advocaat.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) onteigende 1 februari alle aandeelhouders en houders van achtergestelde obligatie en leningen. Dat was volgens de minister gerechtvaardigd, omdat deze beleggers bewust risico hadden genomen en bij een faillissement ook alles kwijt waren geweest. De advocaat van de FNV wijst er echter op dat de vakcentrale helemaal geen belegger was en dat de leningen niet risicovol waren. "De rente was bijvoorbeeld gebaseerd op tienjarige staatsobligaties."

Tegen de nationalisering van SNS Reaal hebben zevenhonderd mensen bezwaar gemaakt bij de Raad van State. Het hoogste rechtsorgaan doet maandag 25 februari uitspraak.