Oranjedames winnen Derby der Lage Landen

Boris (borisz)

Het Nederlands damesvoetbalteam hebben in voorbereiding op het Europees kampioenschap in Zweden België verslagen. Met meerdere debutanten in werd de oefeninterland in het Regenboogstadion van Waregem met 2-3 gewonnen. België is niet gekwalificeerd voor het EK.

Oranje had in het begin van de wedstrijd het meeste balbezit, maar dit leidde niet tot pogingen op doel. Het waren de Belgen die de score openden. Een foute breedtepass van Mandy van de Berg werd na ruim twintig minuten door de nummer 27 van de FIFA-ranking direct afgestraft. Tessa Wullaert schoot de bal door de benen van Loes Geurts binnen. Dyanne Bito was na krap half uur het dichtst bij de gelijkmaker, maar haar schot spatte op de kruising uiteen. Vijf minuten later was de rechtsback wel succesvol. Na een pass van Danielle van de Donk tikte ze alleen voor de keeper de gelijkmaker binnen.

Bij de start van de tweede helft was er in het elftal van bondscoach Roger Reijners plaats voor twee debutanten. Jolijn Heuvels en  Larissa Wigger vervingen de van een blessure terugkerende Bito en Van den Berg. Lieke Martens zette Nederland tien minuten na de hervatting op het goede spoor. Aan de rechterkant van het strafschopgebied zette de speelster van FCR 01 Duisburg goed door en mikte de bal in de korte hoek: 1-2.

Na de treffer zakte het tempo in en creeërde beide landen weinig kansen. Het venijn van de wedstrijd zat in de staart. Nadat Daphne Koster enkele minuten voor tijd geblesseerd het veld moest verlaten, maakte België in de slotminuut gebruik van wanorde in de Nederlandse achterhoede. Yana Daniels schoot na een scherp uitgevoerde counter bij de tweede paal de gelijkmaker binnen. Nederland trok echter alsnog aan het langste eind. De Vos maakte haar debuut extra speciaal door van dichtbij te 2-3 binnen te schieten.