Nederlands toestel levert spullen af voor Mali

anoniem_22072019025900

De eerste vlucht waarmee Nederland de Franse militaire operatie in Mali ondersteunt is succesvol afgerond. Dat laat het ministerie van Defensie zaterdag weten. Het transportvliegtuig van het type KDC-10 vertrok vrijdag van Eindhoven naar Frankrijk om goederen op te halen en vloog daarna door naar Tsjaad.

Het Nederlandse toestel, het grootste uit de transportvloot van de luchtmacht, leverde de spullen af op het logistieke steunpunt van de Fransen bij N'Djamena, de hoofdstad van het Centraal-Afrikaanse land en is inmiddels weer teruggekeerd. Tsjaad wordt van Mali gescheiden door Niger.

Waarschijnlijk levert de luchtmacht volgende week voor het eerst spullen af in Mali zelf, meldt defensie. De veiligheidssituatie in de hoofdstad Bamako moet dat dan wel toelaten.

Dat Nederland de Franse interventie zou gaan ondersteunen werd half januari bekend. Frankrijk had gevraagd of Nederland kon helpen met een transportvliegtuig. De steun is uitsluitend logistiek. Behalve Nederland leveren ook onder meer de Verenigde Staten en Groot-Brittannië steun.

Franse troepen begonnen half januari aan een militaire interventie in Mali om de radicaalislamitische opstandelingen die vorig jaar in het noorden de macht grepen te verdrijven. De Franse opmars verbaasde vriend en vijand en binnen drie weken werden de grootste steden in Noord-Mali heroverd op de rebellen.

Of de veiligheid in het noorden gewaarborgd blijft zodra de Fransen zich terugtrekken is de vraag. Een Afrikaanse troepenmacht die door de Afrikaanse Unie is samengesteld moet de taken van de Franse militairen overnemen.


Nederlands toestel levert spullen af voor Mali (Foto: Novum)