'Afscheidsbrieven gevonden bij dode Hagenaar'

MarcusViridis

Bij de 62-jarige man die zondag met zijn 45-jarige vriendin dood in een woning in Den Haag werd aangetroffen zijn drie afscheidsbrieven gevonden. Dat zegt advocaat Michel van Stratum van de 18-jarige zoon van de man. De zoon zat vast op verdenking van betrokkenheid bij de zaak, maar werd vrijdag vrijgelaten omdat er niet genoeg bewijs is om hem langer vast te houden. Één afscheidsbrief is volgens de advocaat aan een specifieke persoon gericht, de andere twee niet. Een politiewoordvoerder wil hier niets over zeggen omdat het onderzoek nog loopt.

De zoon van de man heeft een schrijfproef gedaan. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) kan zo nagaan of hij de afscheidsbrieven die op het lichaam van zijn vader werden gevonden heeft geschreven. Het kan even duren voordat de zoon van alle verdenking is gezuiverd, omdat er volgens de advocaat bij het NFI achterstanden zijn. Bij de verhoren heeft de politie de zoon volgens de advocaat op geen enkele leugen kunnen betrappen.

De lichamen van de man en vrouw werden zondagavond gevonden in de woning aan de Herman Costerstraat. De vrouw was volgens Van Stratum met geweld om het leven gebracht. De man werd gevonden in een kast waar hij zich naar het lijkt had opgehangen.

De man en de vrouw hadden volgens de advocaat vaak ruzie. "Mijn cliënt is een lieve kwetsbare jongen die gebukt ging onder de ruzies in het huis. Hij sloot zich vaak op in zijn kamer en was veel weg om hier niet te veel van mee te krijgen."

De zaterdagavond voor het drama was er volgens de advocaat ook ruzie en is de zoon naar zijn kamer gegaan. "Daar heeft hij zijn koptelefoon op gedaan en heeft hij muziek geluisterd." De volgende ochtend zou zijn vader hem hebben gewekt om hem zijn creditcard en pincode te geven. De vader zou op vakantie gaan. De zoon bleef op zijn kamer.

Tegen het einde van de dag kwam de 16-jarige zoon van de vrouw het huis binnen omdat hij geen contact kreeg met zijn moeder. Hij vond haar dood op de bedbank en waarschuwde zijn familie, die de politie belde.

Die pakte de twee zoons op. De 16-jarige zoon werd maandag vrijgelaten. De 18-jarige zoon is volgens Van Stratum getraumatiseerd door het gebeuren. "Nadat het al in de kranten had gestaan moest hij na twee dagen van mij en de politie vernemen dat zijn vader en diens vriendin dood zijn."